divendres, 18 de desembre del 2009

NOTA DE PREMSA GEPEC-EdC: La Campanya "Alguna cosa fa pudor per Tarragona" dona els seus primers fruits


En tan sols un mes de vida la campanya contra les males olors, ja s’han produït dos fets rellevants per solucionar el problema: el Port de Tarragona ha signat un Conveni amb la URV per analitzar la qualitat de l’aire a la zona portuària i Repsol ha anunciat mesures per minimitzar les pudors en una planta de serveis.

Avui el Diari de Tarragona publica un article extens on un membre de Repsol crea una “cortina de fum” sobre la responsabilitat d’aquesta empresa en els episodis de males olors i anuncia unes mesures força precàries per minimitzar les pudors en una planta de tractament d’aigües residuals. Des de GEPEC-EdC no compartim les opinions expressades en l’article, en el sentit següent:

- és molt probable que les olors de Repsol arribin a Tarragona, especialment als barris de Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, i als barris de Ponent. Els 8 kms no són cap obstacle, en funció de la font i les condicions meteorològiques i orogràfiques. De fer, la vall del Francolí és una excel·lent “cinta de transport”.

- les pudors de Repsol no es produeixen només en el tractament d’aigües, sinó també en plantes de procés ja que en el refinat del petroli es produeixen compostos sulfurats i nitrogenats (pudents) com a subproductes

- les mesures de contenció física de les emissions que anuncia Repsol són insuficients, ja que la majoria de compostos pudents són volàtils, i calen filtres i mecanismes d’estanqueïtat molt eficients per controlar-los

- la utilització d’odoritzadors no soluciona el problema de les males olors, només l’enmascara, afegint a més un component de perillositat quan “tapen” compostos tòxics i amb olor (o tòxics barrejats amb olorosos)

- la normativa no és gens exigent a l’hora de controlar les emissions industrials, i menys encara quan es tracta d’emissions difoses o contaminants que no són primaris. De fet, anem molt per darrera d’altres països europeus en quant a control de la contaminació. A tall d’exemple, el Govern català ha hagut de prorrogar fa poc el Pla d’Actuació contra la contaminació atmosfèrica a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, ja que no s’han assolit els objectius establerts per la Unió Europea per al 2010 (Directiva 2008/50/CE)

- les competències en olors no són només municipals, sinó que quan es tracta d’olors i emissions d’origen industrial, tant el Departament de Medi Ambient, com el de Salut, com Protecció Civil, tenen l’obligació i responsabilitat d’investigar l’origen, analitzar la seva toxicitat, i prendre les mesures adients per vetllar per la salut dels ciutadans i ciutadanes afectats. Els organitzadors de la Campanya “Alguna cosa fa pudor per Tarragona” estem a l’espera de solucions i respostes de l’administració pública, que de moment no arriben.


També el mateix Diari de Tarragona, fa uns dies, es feia ressò del Conveni multimilionari signat entre la Universitat Rovira i Virgili i l’Autoritat Portuària, per analitzar la qualitat atmosfèrica al Port de Tarragona. En aquest cas, valorem positivament el contingut de l’article i donem el nostre vot de confiança al Dr. Borrull de la URV. Però alhora volem recordar que el famós “mapa d’olors” que havia d’elaborar la URV al Camp de Tarragona, com a part dels acords presos arran del Manifest de la Masó, ha quedat oblidat en el calaix d’algun despatx i la ciutadania encara n’espera els resultats, conclusions i mesures a adoptar.

Per tant, fins que tot aquest seguit de “bones intencions” no es tradueixin en “bones realitats”, la Campanya “Alguna cosa fa pudor per Tarragona” seguirà oberta a la participació ciutadana, peça fonamental en la detecció i seguiment de nous episodis d’olors. La repercussió de la campanya està sent molt positiva, i portem ja gairebé 400 enquestes emplenades, en les quals un 40% dels participants han manifestat la seva intenció de col·laborar en el seguiment diari de males olors. En breu adreçarem una proposta d’adhesió als col·lectius més afectats, principalment associacions de veïns, centres educatius i entitats d’àmbit social, amb l’ajut dels quals esperem fer difusió de la campanya a un ventall molt ampli de la població i obtenir resultats ben representatius.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada