dijous, 10 de desembre del 2009

Campanya contra els episodis de males olors:


Davant de la passivitat de l’administració vers els freqüents episodis de males olors a la comarca del Tarragonès, i com a esperó per a que es prenguin mesures per depurar responsabilitats, les entitats GEPEC-EdC, “La Canonja 3 – Poble, paisatge i sostenibilitat” i la Plataforma Cel Net fan una crida a la ciutadania per participar a la campanya “Alguna cosa fa pudor per Tarragona...”

L’objectiu principal de la campanya és conscienciar al Departament de Medi Ambient i Habitatge, al Departament de Salut, al Departament d’Interior (Protecció Civil) i als Ajuntaments implicats pels episodis de males olors del problema ambiental i sanitari que suposen les emissions difoses (no controlades) de determinades activitats industrials, i demanar que es determini d’una vegada per totes quin és l’origen (o orígens) de les olors, que s’avaluï la seva toxicitat i que s’exigeixin mesures correctores als responsables.

A banda de la molèstia evident que produeixen les males olors en una àrea geogràfica molt àmplia del Tarragonès, volem alertar del risc sanitari que poden suposar aquestes emissions contaminants, i no acceptem les versions “oficials” que volen treure ferro al problema dient que les males olors no són tòxiques (primer han de demostrar que coneixen la composició exacta de l’olor, i en segon lloc que és innòcua).

La campanya “Alguna cosa fa pudor per Tarragona...” constarà de tres fases:

1. Participació ciutadana en una enquesta sobre els episodis de males olors soferts fins ara, en funció de la molèstia percebuda i de possibles afectacions per a la salut. Els resultats de l’enquesta es faran públics un cop tinguin significació estadística.


2. Participació ciutadana en el seguiment de nous episodis de males olors, que permetrà identificar a temps real l’origen dels episodis i el seu abast geogràfic

3. Publicació de les dades recollides en l’enquesta i interpretació estadística dels resultats. Processament dels resultats del seguiment d’episodis a temps real.


En funció de la resposta i implicació ciutadana, que esperem que sigui molt àmplia, les entitats que impulsem aquesta campanya demanarem a les administracions competents que busquin solucions al problema i que depurin les responsabilitats pertinents de les empreses que aprofiten “l’anonimat” per escampar les seves emissions de forma incontrolada i amb “alevosia” (i sovint també amb “nocturnitat”).

En relació amb el seguiment a temps real de nous episodis d’olors, la campanya s’allargarà de forma indefinida per a que tots els afectats puguin deixar constància del problema ambiental i sanitari que pateixen, o bé fins que els Departaments de Salut, Medi Ambient i Habitatge, i Interior defineixin clarament els protocols a seguir durant els episodis amb tres objectius prioritaris:

· Determinar la composició i toxicitat de les males olors
· Minimitzar l’afectació i el risc sanitari a la població exposada
· Exigir mesures correctores als responsables de les emissions o, en cas de reincidir, imputar responsabilitats penals per delicte contra la salut pública


Esperem, de retruc, que la campanya serveixi perquè determinats responsables polítics d’alguns Ajuntaments deixin d’aportar informacions no contrastades i sense cap fonament científic sobre la suposada “inocuïtat” de les males olors.

Per veure l’enquesta i la resta de documents de la campanya, cliqueu els següents enllaços, segons l’idioma (també hi podeu accedir des de la plana principal de la web del GEPEC-EdC, des de la web de La Canonja 3-poble, paisatge i sostenibilitat i el blog de la Plataforma Cel Net):


Català:

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=982


Castellà:

http://www.gepec.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=983


Campanya organitzada per:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada